Τη Δευτέρα 8/04/2019 υλοποιήθηκε το Εργαστήριο για τη Πράσινη Ενέργεια στη φιλόξενη Βίλα Κώστα. 

Στο πρώτο μέρος του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οι τρόποι παραγωγής ενέργειας, πώς παράγεται η ενέργεια στην Ελλάδα, τι σημαίνει πράσινη/ καθαρή ενέργεια και ποιες είναι οι κατευθύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο. Επίσης μας απασχόλησαν οι νέες τάσεις όπως prosumer, εξηλεκτρισμός, ενεργειακή εξοικονόμηση και ενεργειακή απόδοση που θα αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο της ενέργειας.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες έγραψαν τις προτάσεις τους για το πώς θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι τους καθώς και ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά της Ενεργειακής Κοινότητας σε επίπεδο γειτονιάς προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ιδέες που συζητήθηκαν αφορούσαν τόσο πρακτικά θέματα θερμικής άνεσης και καλού αερισμού ενός χώρου όσο και το πώς θα μπορούσαν να διευκολυνθούν μέσα από μια ενεργειακή κοινότητα τα μέλη της με το μοίρασμα εμπειριών μεταξύ τους καθώς και με έργα συλλογικών ανακαινίσεων.

Τέλος, περάσαμε και σε πιο πρακτικά θέματα! με την χρήση μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είδαμε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές καθημερινής χρήσης όπως ένα σεσουάρ, ένα σίδερο ή το laptop μας – τόσο όταν είναι σε λειτουργία όσο και όταν είναι σε αναμονή. Κρατάμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε τις συσκευές μας σε λειτουργία αναμονής  καθώς έτσι έχουμε άσκοπες καταναλώσεις. Με ένα πολύμπριζο με διακόπτη μπορούμε εύκολα να τις κλείνουμε και με μια απλή κίνηση να ελαττώσουμε κόστη και να προστατέψουμε το περιβάλλον. 

Κλείνοντας, είδαμε για μια ακόμα φορά, ότι η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών είναι πολύ σημαντική! Στην καθημερινή μας ζωή θέματα τεχνικά (θέρμανση, δροσισμός, ανακαίνιση σπιτιού, θερμομόνωση ή υγρομόνωση) μπορεί να μας αγχώνουν πολύ και να μας κουράζουν ενώ η εμπειρία των γύρω μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει πολύ  γλιτώνοντάς μας από κόπο και κυρίως λάθη. Μια ενεργειακή κοινότητα, πέρα από έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά και σε αυτό. Να αποτελέσει δηλαδή μια τράπεζα γνώσης που θα λύνει προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των μελών της.

Μείναμε με την πεποίθηση ότι η παραγωγή ενέργειας από καθαρές πηγές είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές και το περιβάλλον!!