Στις 10/6 έγινε το τρίτο και τελευταίο Εργαστήριο Ενημέρωσης για τις Ενεργειακές Κοινότητες στο Δήμο Κηφισιάς στην φιλόξενη Βίλα Κώστα.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 23 άτομα με διαφορετικά προφίλ. Όλοι, όμως, ενδιαφέρονταν για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή και κατανάλωση πράσινης ενέργειας και κυρίως όλοι επιθυμούσαν να δουν και να συμμετάσχουν σε ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων, όπως είναι μια Ενεργειακή Κοινότητα. Διατυπώθηκε το πόσο η Ελληνική Κοινωνία έχει ανάγκη από την ανάπτυξη της ιδιότητας της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των πολιτών. Άλλωστε οι Ενεργειακές Κοινότητες, ως θεσμός συνεταιριστικός, εμπεριέχουν την διαβούλευση. Η μετάβαση από την ανάθεση στη διαβούλευση είναι καίρια, ώστε οι πολίτες να πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.

Το Εργαστήριο ξεκίνησε όπως πάντα με το θεωρητικό μέρος στο οποίο έγινε ενημέρωση για το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η μη υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ των μελών μιας Ενεργειακής Κοινότητας.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με παιχνίδια! Άλλωστε η χαρά είναι το πιο σημαντικό σε ό,τι κάνουμε! Σε αυτό το εργαστήριο έγινε βιωματική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων για πρώτη φορά! Σχηματίσαμε έναν όμορφο, μεγάλο, κλειστό κύκλο όπου όλοι οι συμμετέχοντες κάθισαν στις καρέκλες τους. Στο κέντρο του κύκλου, η ηθοποιός-εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού Μάρθα Πέτσιου Βάρναλη, Αντιπρόεδρος του τοπικού Συνοικιακού Συμβουλίου της Νέας Ερυθραίας, ενεργοποίησε την ομάδα με δύο παιχνίδια: την φρουτοσαλάτα (παιχνίδι κινητικό για ζέσταμα, ενεργοποίηση, χαλάρωση και σπάσιμο του πάγου) και το ζιπ,ζαπ,μποινγκ (παιχνίδι αυτοσυγκέντρωσης και ρυθμού). Η ομάδα των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε βγάζοντας το παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας με μεγάλη άνεση, απλόχερα και όλοι διασκέδασαν!

Στην συνέχεια, καθένας/καθεμία μίλησε για το πώς βλέπει μια Ενεργειακή Κοινότητα και κυρίως ποιό είναι το προσωπικό του/της κίνητρο για συμμετοχή σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλους πιο σημαντικά κίνητρα είναι η συνεργασία και η συμμετοχή-συνεισφορά στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Τα οικονομικά κίνητρα επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά, προσθέτοντας αξία στην συλλογική δράση και ενισχύοντας τη βιωσιμότητά της. 

Επόμενος σταθμός η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής.