Εκδήλωση Ολοκλήρωσης του Έργου: 2/12/2019

0
2381

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στον Δημόσιο ΙΕΚ – ΟΑΕΔ του Δήμου Κηφισιάς έγινε η εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου “Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή”, το οποίο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου για εννέα μήνες ξεκινώντας από το Μάρτιο 2019. Το έργο αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του Συνοικιακού Συμβουλίου του Τομέα Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου Μάρθας Πέτσιου Βάρναλη σε συνεργασία με την νεοφυή εταιρία μηχανικών Community Energy River, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τον Νόμο 4513 για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ο Νόμος αυτός επικεντρώνεται στην ενίσχυση των πολιτών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, την ενεργειακή δημοκρατία και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο ζωής της καθημερινότητας.

Δικαιούχος του έργου είναι το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης (http://naturefriends-gr.blogspot.com) , σωματείο και μέλος του ευρύτερου δικτύου Nature Friends. Εκ μέρους του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης, μίλησε ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Φωτεινάκης. σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση έγιναν σε συνεργασία με τους παρακάτω φορείς: την Community Energy River, εταιρία υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και το Σχολείο της Γης, μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μεταξύ άλλων ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το έργο ωφελούμενοι Δήμοι ήταν ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμος Παλλήνης και το αγκάλιασαν από την αρχή. Το έργο χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή πολλών διαφορετικών φορέων και το γεγονός της συνεργασίας τους αποτελεί μεγάλη επιτυχία, όπως επισήμαναν στην εκδήλωση πολλοί ομιλητές.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Υποδομών, Ενέργειας και Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και τωρινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς – Ν.Ερυθραίας – Εκάλης,  κ. Σταύρος Ζαπάντης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Υποδομών, Ενέργειας και Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, κ. Αλέξιος Μακρής, η αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, κ. Καλλιόπη Ζινέλη, η οποία μετέφερε και το χαιρετισμό του Δημάρχου Παλλήνης κ. Αθανάσιου Ζούτσου. Επίσης παρευρέθηκαν η κ. Αγγελική Παπάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος στην Κηφισιά καθώς και πρόσωπα των Κοινοτικών και Συνοικιακών Συμβουλίων του Δήμου Κηφισιάς, όπως επίσης και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Στο πλαίσιο του έργου έγιναν στο Δήμο Κηφισιάς εργαστήρια εκπαίδευσης πολιτών για τις Ενεργειακές Κοινότητες, για την Πράσινη Ενέργεια και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, για τον σχεδιασμό ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος από μη ειδικούς καθώς επίσης και μια εγκατάσταση -ανοιχτή στο κοινό- ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος 3kW. Το Φωτοβολταϊκό Σύστημα εγκαταστάθηκε στην ταράτσα του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς και φροντίδα του Δήμου Κηφισιάς είναι να το διασυνδέσει στο Δίκτυο ώστε να συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργεια με τις καταναλώσεις του ΙΕΚ. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα εκπαιδευτικής επίσκεψης και ευαισθητοποίησης τόσο των φοιτητών του ΙΕΚ όσο και γενικότερα μαθητών/τριών του Δήμου Κηφισιάς ώστε ο Δήμος Κηφισιάς να αξιοποιήσει ευρύτερα το συγκεκριμένο έργο καθώς η εκπαίδευση για την προστασία του κλίματος είναι σημαντική. Επίσης στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε μια εκπαιδευτική ψηφιακή εφαρμογή για την πράσινη ενέργεια, συνδεδεμένη με το Φωτοβολταϊκό Σύστημα, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο blog του έργου και μετά την ολοκλήρωση αυτού, ώστε να παρακολουθείται η παραγόμενη ενέργεια από το συγκεκριμένο Φωτοβολταϊκό Σύστημα  αλλά και γενικότερα να γίνει πιο κατανοητή η λειτουργία του.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Ζαπάντης μίλησε για το Sparcs, το καινούριο έργο του Δήμου Κηφισιάς, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την ενημέρωση των πολιτών για την πράσινη ενέργεια και τις ενεργειακές κοινότητες. Όπως ανέφερε και ο κ. Μακρής ο Δήμος Κηφισιάς θα υποστηρίξει την δημιουργία πολλών ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών. Ήδη, στο πλαίσιο του έργου συστήθηκε μια πρώτη ενεργειακή κοινότητα πολιτών, η πρώτη στην Αττική.

Στον Δήμο Παλλήνης έγινε ένα εργαστήριο για τις ενεργειακές κοινότητες και την πράσινη ενέργεια με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των Δημοτικών Συμβούλων. Επίσης η κ. Ζινέλη εξέφρασε το ενδιαφέρον συνέχειας του προγράμματος εστιάζοντας στην εκπαίδευση στα σχολεία του Δήμου Παλλήνης. Επίσης ο Δήμος Παλλήνης ενδιαφέρεται να συστήσει ενεργειακές κοινότητες τόσο με νομικά πρόσωπα του Δήμου όσο και με ενεργειακές κοινότητες πολιτών.

 Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μια έρευνα για την Πράσινη Ενέργεια, το ερωτηματολόγιο της οποίας απαντήθηκε από 220 άτομα στο πλαίσιο του έργου. Επίσης παρουσιάστηκε το επιτραπέζιο παιχνίδι Energopolyένα μεθοδολογικό εργαλείο χρήσιμο για την κατανόηση και ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Κλείνοντας ο υπεύθυνος του προγράμματος Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες από το Πράσινο Ταμείο, κ. Δημήτρης Χωματίδης ανέφερε ότι το έργο αυτό ήταν από τα πιο επιτυχημένα της χρονιάς ξεκινώντας από την υψηλή βαθμολογία ήδη κατά την υποβολή της πρότασης. Το αποτέλεσμα ήταν άξιο αυτής της καλής πρότασης και υλοποιήθηκε με ταχύτητα.

Βασικά πρόσωπα που έτρεξαν το πρόγραμμα ήταν η  Μάρθα Βάρναλη, η Μάγια Ανδρέου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ) και η Μαρία Ηρώ Μπάκα (Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ).

Σας ευχαριστούμε όλους/ες για τη συμμετοχή και συνεχίζουμε τα εργαστήριά μας με επόμενες συνεργασίες!

Stay tuned!! Το blog παραμένει ενεργό και μετά τη λήξη του συγκεκριμένου έργου.